bartzijnsite.nl

Neem een kijkje in mijn leven

Wat voor kabel heb ik nodig?

Steeds meer apparaten worden verbonden met elkaar. Dit kan soms draadloos, maar moet ook soms via een kabel. Het lijkt een gemakkelijke keuze, namelijk draadloos of kabel, maar dat is het bij lange na niet. Bij verschillende toepassingen kun je verschillende kabels gebruiken en je kunt verschillende vormen van draadloos signaal gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de volgende kabels tegenkomen bij consumenten thuis: audio-, video-, data-, oplaad- en stroomkabels. In deze blog worden de kabels allemaal kort uitgelegd wat het doet en wanneer je het gebruikt.

Audiokabels

Audiokabels worden gebruikt voor geluidsoverdracht, dat moge duidelijk zijn. Bij veel toepassingen werden, en soms ook worden, audiokabels gebruikt om het geluid te transporteren. Tegenwoordig gebeurt dit al minder, omdat vaak video en audio tegelijk wordt getransporteerd. Audiokabels zijn er in veel verschillende lengtes en worden ook in verschillende situaties gebruikt. Je hebt namelijk de simpele jack kabel, de mini jack, de tulp kabel met twee pinnen per uiteinde en nog professionele kabels die je niet snel bij een consument thuis zult zien liggen.

Videokabels

Via videokabels kun je beeldsignalen overdragen. De meest bekende en meest gebruikte videokabel tegenwoordig is de HDMI kabel. Een erg bekende voorganger van de HDMI kabel is de SCART-kabel. Waarschijnlijk herinnert iedereen zich het massieve, grote blok nog wel. Displayport is ook een videokabel en wordt gebruikt om videokaarten te koppelen met een computer of laptop. Voorgangers van de Displayport kabel zijn VGA- en DVI-kabels.

Datakabels

Iedereen heeft er wel een aantal in huis liggen. Ik gok minimaal vijf per huishouden, tel maar na. Datakabels worden gebruikt om data over te zetten. De meest bekende datakabels zijn netwerkkabels en USB-kabels. Netwerkkabels worden gebruikt om jezelf van internet te voorzien en USB-kabels kunnen gewoon simpel data overzetten van een computer naar een externe harde schijf of andere opslagplaatsen.

Oplaadkabels

Oplaadkabels worden natuurlijk, zoals de naam al aangeeft, gebruikt voor het opladen van apparaten. Denk hierbij aan laptops, smartphones, powerbanks, tablets, en dergelijke. Eigenlijk kan je wel stellen dat elk mobiel apparaat ook opgeladen moet worden en dat kan met een oplaadkabel. Apple smartphones en tablets maken gebruik van lightning-connectoren. Hierbij is het dus belangrijk dat de uitgang een lightning-connector moet zijn. Samsung smartphones en tablets maken nagenoeg altijd gebruik van micro-USB kabels. Het is alleen niet altijd zo dat deze kabels gebruikt worden, dus bij twijfel is het slim om op te zoeken welke kabel er daadwerkelijk nodig is.

Stroomkabels

Alles wat stroom nodig heeft, maakt gebruik van deze kabels. Televisies, monitoren, verlichting, haspels en ga zo maar door; alles heeft zo ongeveer wel stroom nodig. Dit kun je doen door direct uit het stopcontact stroom te halen, maar je kunt het ook doen door middel van een verlengkabel, stekkerdoos of haspel.

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 bartzijnsite.nl

Thema door Anders Norén