bartzijnsite.nl

Neem een kijkje in mijn leven

Van camera obscura tot Nikon p1000

Fotografie is een alsmaar groeiende kunst, die ooit wat van zijn waarde leek te verliezen doordat het steeds normaler werd om als gewoon gezin een spiegelreflexcamera in de kast te hebben liggen. Maar juist hierdoor is het een extra bijzondere kunst om met diezelfde foto’s meer emotie te laten zien, of een bijzonder moment echt mooi vast te leggen. Van een camera obscura tot de nieuwste Nikon p1000, het is een lang proces geweest, maar de camera blijft zich ontwikkelen!

De camera obscura

Al in 1826 werden er foto’s gemaakt door een plaat met lichtgevoelig materiaal bloot te stellen aan licht in een camera obscura. Dit leidde tot een negatiefbeeld, een van de eerste versies van de foto zoals we die nu kunnen. Juist omdat het drukken van één foto toen zo’n lang en lastig proces was, werd het echt een kunst om deze zo bijzonder en mooi mogelijk te maken. Hierdoor had fotografie al snel deze connotatie. In de jaren die hierop volgden werden experimenten met dit proces uitgevoerd, waardoor er steeds nieuwe varianten ontstonden, en ondertussen kleine stappen werden gemaakt richting de camera zoals we deze nu kennen: bijvoorbeeld de ontdekking van het negatief-positiefprocede, de calotypie, en het gebruik van kleurfilters.

De eerste fotocamera

In 1818 werd het merk Kodak opgericht, toen nog onder de naam Eastman Dry Plate Company, en de oprichter hiervan bracht in 1888 de eerste fotocamera met rolfilm uit. Het was bedoeld als een product voor iedereen, ook al was het erg kostbaar om de film af te laten drukken. Ondertussen bleven wat uitvinders en experimenterende mensen uitproberen wat ze allemaal met dit nieuwe idee konden. In 1930 werd het mogelijk om foto’s meermalig af te laten drukken met behulp van de negatieven, en rond 1960 werden kleurenfoto’s beschikbaar voor de consument. In 1981 kwam het eerste digitale fototoestel op de markt.

Een stijgende lijn

En zelfs nu nog, na al die jaren, is de ontwikkeling van de camera én van de kunst van fotografie alsmaar aan het groeien. Filmen, HDR-foto’s, stereofotografie, 3D foto’s, panorama’s, virtual reality brillen, noem het maar op – het zijn allemaal ontwikkelingen die ooit begonnen met de donkere kamer, een klein gaatje in de muur of slechts rode lampen, waarin een paar helden uren staan hebben experimenteren. Dus pak weer eens je camera uit de kast, of het nou een oude filmcamera is, een wegwerp onderwatercamera die je ooit overhield na een vakantie, een nieuwe retro-polaroid, een digitale camera uit 2000 of de nieuwste Nikon p1000 – ga erop uit en ontdek de kunst van het fotograferen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 bartzijnsite.nl

Thema door Anders Norén